VIDEO

10 gouden tips voor een boeiende bedrijfsvideo

De tijd dat bedrijfsvideo’s saaie montages van statische beelden waren, ligt ondertussen ver achter ons. Vandaag is video een belangrijk onderdeel van de marketingmix. Een boeiende corporate video zet je bedrijf niet alleen extra in de kijker, het versterkt ook je merkidentiteit én verhoogt je online visibiliteit. Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijfsvideo een maximale impact heeft bij je doelgroep? Met deze 10 gouden tips!

1. Doe inspiratie op

Bedrijfsvideo’s zijn niet nieuw. Het warm water opnieuw uitvinden is dus overbodig. Je kan gerust op voorhand een paar voorbeelden bekijken. Sla je favorieten op en ga eens na wat je er zo goed aan vindt. Die elementen kan je vervolgens meenemen in je eigen bedrijfsvideo en maken het gemakkelijker voor je videopartner in kwestie om een scenario uit te werken.

2. Kies je doel en doelgroep

Denk na over wat en wie je wil bereiken met je video. Wil je je bedrijfsimago oppoetsen? Meer klanten binnenhalen? De diensten tonen die je bedrijf aanbiedt? Je kan niet alles doen met één video, dus beslis eerst welke richting je uit wil. Pas dan kan je beginnen nadenken over de invulling.

3. Kies je boodschap

Veel ondernemers hebben de neiging om een bedrijfsvideo vol te proppen met alle informatie die ze maar kunnen bedenken. Je bent immers enthousiast over je product of dienst en weet er alles over. We get that! Maar probeer je enthousiasme enigszins te beperken en bekijk je boodschap vooral vanuit de klant. Die vraagt zich in de eerste plaats af wat hij of zij eraan heeft. Vertaal dus de sterke punten van je bedrijf in concrete voordelen. Zeg bijvoorbeeld niet ‘We hebben een grote voorraad.’ maar ‘We kunnen heel snel leveren.’

4. Laat emotie zien

Een kurkdroge video die alleen maar feitelijke info geeft, zal je kijker niet lang boeien. Breng daarom emotie in je video en laat zien dat je als ondernemer ook plezier beleeft. Geef je boodschap bijvoorbeeld meer beleving met behulp van storytelling. Met een verhaal geef je meteen betekenis én structuur aan je video. Zo is hij beter te volgen en zal de kijker je boodschap ook gemakkelijker onthouden.

5. Houd het kort en eenvoudig

De gemiddelde kijker spendeert liefst niet te veel tijd aan een video. Hoe langer je video duurt, hoe lastiger het is om de aandacht vast te houden. Houd het daarom kort en eenvoudig. Een goede lengte voor een bedrijfsvideo is 1 tot 2 minuten. Laat ook het verhaal over de ingewikkelde bedrijfsprocessen achterwege en beperk je tot de kern van de zaak. Wie meer wil weten, kan na het kijken van je video naar je website surfen of contact opnemen.

6. Maak je video tijdloos

Een bedrijfsvideo maken kost tijd en geld. Je wil dus niet elk jaar opnieuw aan de slag omdat de vorige video niet meer actueel is. Praat daarom gerust over je langetermijnvisie en je kernwaarden, maar vermijd kortlopende projecten of transities. Bovendien kan je je corporate video ook in andere vormen gebruiken om er een maximaal rendement uit te halen. Zo bieden we bij De Witte bijvoorbeeld een combi-pakket aan waarbij we social video’s extraheren uit de beelden van je bedrijfsvideo. Op die manier is het materiaal langer en vaker bruikbaar.

7. Zorg voor een goede voice-over

Zoek een stem die past bij de sfeer die je wil uitstralen en houd er bij het schrijven van de voice-overtekst rekening mee dat de kijker je verhaal meteen moet begrijpen. Gebruik dus korte, actieve zinnen en vermijd vakjargon. Met een goede voice-over kan je echt het verschil maken en heb je bovendien een praktisch alternatief voor een spreker in je video. Geen gesukkel met mensen voor de camera en geen issues wanneer één van je sprekers niet meer voor je bedrijf werkt.

8. Kies de juiste muziek

De muziek is vaak een onderschat element van een bedrijfsvideo. Het is nochtans belangrijk dat die aansluit bij de sfeer van het bedrijf en het doel van de video. Beeld en muziek moeten één geheel vormen.

9. Ga voor een consistente communicatie

Een corporate video staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van je volledig marketingcommunicatieplan en moet dus goed aansluiten bij de rest van je communicatie. Alleen zo krijg je een consistente communicatie en kunnen video, print en online elkaar versterken.

10. Publicatieplan

Bedrijfsvideo’s raken vaak verstopt op een ‘over ons’ pagina en dat is zonde van al de moeite die erin steekt. Werk dus een eenvoudig publicatieplan uit om je bedrijfsvideo de aandacht te geven die hij verdient. Zet hem bijvoorbeeld op een zichtbare plaats op je website, upload de video op YouTube met een leuke titel, deel hem op je social media-kanalen, etc.

Wil jij je boodschap graag in een bedrijfsvideo gieten? Dan kan je daar ongetwijfeld een helpende hand bij gebruiken! Doe een beroep op onze videoman voor een professioneel resultaat. Van concept tot montage, hij denkt met je mee en zet jouw ideeën op scherp zodat jouw bedrijf op z’n mooist in beeld wordt gebracht. Soms zelfs met een scheutje magie!

VIDEO