Plan de structuur van je website met een sitemap

Elke website wordt gebouwd aan de hand van een sitemap of organigram die de navigatiestructuur van de website weergeeft. Zo heeft de websitebouwer een duidelijk overzicht van het aantal pagina's dat een website telt en hoe de navigatiebalk(en) op de website vormgegeven kunnen worden.

Hoe teken ik mijn sitemap?

Heel eenvoudig! Neem pen en papier of maak gebruik van Excel, Visio of iets vergelijkbaars om jouw sitemap te ontwerpen:

  • Creëer bovenaan in het midden van de pagina een rechthoekig vakje en noem dit “home”.
  • Onder dit vakje hang je voor elke grote rubriek binnen je website een nieuw vakje. Bijvoorbeeld “bedrijf”, “producten”, “contact” …
  • Elke rubriek kan ook verder opgedeeld worden in verschillende onderwerpen of subrubrieken. Elke subrubriek krijgt opnieuw een vakje dat je onder de vakjes van de hoofdrubrieken hangt. Zo kan de rubriek "producten" voor een schoenenwinkel ingevuld worden met “herenschoenen”, “damesschoenen”, “kinderschoenen” …

Aan de hand van deze stappen kan je alle door jou gewenste webpagina's op een overzichtelijke manier in kaart brengen. Hou hierbij in je achterhoofd dat elke bezoeker van de website zo snel mogelijk moet uitkomen bij het onderwerp dat hij zoekt. Om hierbij ook nog eens de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren voor je bezoeker, werk je best met slechts 2 niveaus in je organigram.

Mijn sitemap is klaar. Wat nu?

Aan de hand van jouw sitemap kan een correcte offerte opgesteld worden en kan je websitebouwer aan de slag. Nadat de volledige site in html gebouwd is, wordt je oorspronkelijke sitemap omgevormd tot een XML-sitemap die vervolgens naar Google kan worden verzonden via Google Webmasterhulpprogramma's. Hierin zit een overzicht van alle webpagina's zodat Google deze sneller kan indexeren. Je kan Google en andere zoekmachines ook op de hoogte stellen van de locatie van je sitemap door deze op te geven in je robots.txt bestand.

  • Website
Plan de structuur van je website met een sitemap
Silentis