NIEUWTJES

3 handige tips om je wachtwoorden te beveiligen

Hoera, op 4 mei is het World Password Day! De ideale gelegenheid om nog eens te wijzen op een aantal eenvoudige tips om je online wachtwoorden veilig genoeg te houden. Of dat nodig is? Zeker weten, er zijn immers nog heel wat mensen die hun Facebook of mailbox beveiligen met ‘AZERTY’ of ‘12345’. Volg daarom onze 3 tips en hou pottenkijkers ver weg van je online activiteiten.

1 Gebruik tweestapsverificatie

Kijk, als je een wachtwoord hebt dat gelinkt is aan jezelf, zoals de naam van je hond of je geboortedatum, is het heel eenvoudig om dit te achterhalen. Kies daarom voor tweestapsverificatie om je accounts beter te beschermen. Want als iemand toch je wachtwoord te pakken krijgt, dan heeft die persoon nog een - je raadt het al - tweede stap nodig. Hierbij moet je bewijzen wie je bent. Dat kan met iets dat alleen jij weet (bv. wachtwoord of pincode), met iets dat alleen jij hebt (bv. telefoon of token) of met iets dat jij bent (bv. vingerafdruk of gelaatsherkenning). Bij tweestapsverificatie ga je dus twee van deze mogelijkheden combineren. Zo kan je bijvoorbeeld een wachtwoord gebruiken waarbij je ook een toegangscode naar je gsm laat sturen. Zo kan enkel jij inloggen op je Facebook, Instagram of mailbox.

2 Kies voor lange wachtwoorden

Maar wat is nu een sterk wachtwoord? Wel, een sterk wachtwoord is eenvoudigweg een lang wachtwoord met minstens 13 karakters. Cijfers, hoofdletters en speciale tekens maken het moeilijker om je wachtwoord te kraken. Een andere optie is een zin te gebruiken. Bijvoorbeeld een zin die enkel voor jou een speciale betekenis heeft, liefst met wat speciale tekens of cijfers erin. Je kan natuurlijk ook altijd een paar compleet van de pot gerukte woorden bij elkaar zetten die makkelijk te onthouden zijn.

3 Bewaar wachtwoorden in een kluis

Eens je een sterk wachtwoord hebt gekozen, gebruik je dit best niet voor al je accounts. Als cybercriminelen dit in handen krijgen, zullen ze dit uitproberen op al je andere accounts. Kies daarom voor verschillende wachtwoorden. Hoe je die dan allemaal moet onthouden? Simpel, steek ze achter slot en grendel. In een wachtwoordkluis, zoals die van LastPass, kan je al je accounts en wachtwoorden veilig bewaren. Deze kluis is trouwens beveiligd met een sterk wachtwoord waardoor jij er maar eentje moet onthouden. Zo een wachtwoordkluis kan je ook helpen om sterke wachtwoorden te maken en je zelfs suggesties doen. En het wachtwoord van je kluis? Nou, dat bewaar je dan weer beter niet in een document op je computer of op een post-it aan je bureau.

NIEUWTJES